När du bestämt dig för att bygga hus och din tomt står redo återstår bara att välja rätt hustillverkare. Detta kan kännas som ett överväldigande val och kräver mycket eftertanke. Genom att sammanställa dina önskemål och göra rätt efterforskningar kan du underlätta urvalsprocessen markant och säkerställa att du gör ett klokt val.

1. Se över dina krav och önskemål

Steg ett är att ha en klar bild av huset du önskar bygga. Försök att få ner dina krav och önskemål om storlek, materialval och så vidare på pränt. Glöm inte att ställa dessa i relation till din budget. Många hustillverkare har billiga avtal på standardlösningar, medan tillval ger dig större frihet.

Fundera även på vilken entreprenadform du önskar. Totalentreprenad innebär att hustillverkaren sköter hela projekteringen. På så sätt får du ett nyckelfärdigt hus. Om du istället väljer utförandeentreprenad tecknar du avtal med både husleverantören och en byggfirma. Ett tredje alternativ är så kallad delad entreprenad, där du själv kan välja snickare, rörmokare och andra underleverantörer.

2. Samla referenser

Börja med att sammanställa en lista av hustillverkare som verkar intressanta. Därefter kan du söka referenser på nätet så att du vet ungefär vad de har att erbjuda och hur de uppfattas av sina nuvarande kunder. De flesta erbjuder visningshus som du kan besöka för att få en känsla för slutresultatet.

När du identifierat några husleverantörer som passar in på dina önskemål är det dags att be om en offert. Även om du hittat en leverantör som faller dig extra mycket i smaken kan det vara värt att höra sig för bland de närmsta konkurrenterna, så att du kan jämföra vad du får för pengarna.