Alkydfärg är enkelt uttryckt en modern version av den traditionella oljefärgen, och lämpar sig bäst för behandling av trämaterial belägna inomhus. Hos alkydfärgen är ämnet alkyd huvudbindemedel. Alkyd är rent kemiskt sett en sorts polyester som består av en kombination av alkohol, en flervärdig syra och hela 60 till 80 % vegetabilisk olja. Färgen luktar fränt och avger hälsovådliga ångor, och ger en hård, slitstark yta när den torkat som är mycket lätt att hålla ren. Alkydfärg av god kvalitet ger stor glans och står emot slitage bra, men med tiden blir färgen spröd och spjälkar lätt i takt med att bindemedlet åldras.

Har blivit miljövänligare

Konventionellt sätt kräver alkyder stora mängder miljöfarliga lösningsmedel för att bli användbara. Nu för tiden emulgeras istället alkyden med vatten vilket gör att halten lösningsmedel kan minskas drastiskt. Detta bidrar till en betydligt bättre miljöanpassning men färgen ges samtidigt ett tekniskt sett sämre skydd för underlaget. Alkydfärger förfinas och moderniseras hela tiden för att följa tidens krav på miljöanpassning, vilket är en förutsättning för färgens fortsatta existens.

Om man ger sig på att renovera alkydfärg krävs som regel en rejäl renskrapning av underlaget innan ny färg läggs på. Det är också ofta nödvändigt med en ny grundning innan ny alkydfärg målas på.

Passar bäst på mindre ytor

Alkydfärg kan upplevas som svår att stryka på stora ytor och passar därför bäst på mindre snickerier. Ett exempel är köksluckor som blir mycket fina då de bestryks med en halv blank alkydfärg. Även trappor, inomhusräcken av olika slag och dörrkarmar lämpar sig bra för just alkydfärger.

Även elementfärg är en typ av alkydfärg som tål höga temperaturer och som inte gulnar. Skulle traditionella målarfärger användas på inomhuselement spricker lätt färgen och flagnar snabbt eftersom dessa inte tål kraftiga temperaturväxlingar. Här passar då istället alkydfärgen utmärkt och den ger ett bra skydd och en fin lyster år efter år, förutsatt att förarbetet är väl gjort när färgen läggs på första gången.