Slamfärg är en målarfärg speciellt anpassad för ytor av trä. Namnet kommer av att färgen består av pigment vilka är uppslammade i ett klister eller lim, och detta är i traditionella slamfärger gjort av vete- eller rågmjöl och vatten. Rent tekniskt skulle alltså färgen kunna klassas som en limfärg, men går ändå under begreppet slamfärg. Många slamfärger innehåller tillsatser av linolja eller andra organiska ämnen vilka tillsätts för att stärka bindemedlet.
Fin byggnad
I Sverige är slamfärg mycket populär och den mest kända slamfärgen genom tiderna är rödfärgen, med Falu Rödfärg som det dominerande varumärket på marknaden. Den typ av slamfärg som saluförs av Falu Rödfärg tillverkas och säljs av Stora Kopparbergs Bergslags AB, och endast färg som innehåller pigment från Falu koppargruva får lov att kallas för just Falu Rödfärg. Röd färg var tidigare ett tecken på en lite finare byggnad och förkom främst på kyrkor och hus tillhörande de högre stånden. Under slamfärgens genombrott på 1700-talet blev färgen vanligare även för gemene man, och idag är rödfärg ett signalement för många svenska gårdar och bostäder.
Matt yta
Slamfärger ger en matt yta och är relativt täckande med en något tjockare konsistens. Färgen är inte filmbildande utan har en klar och öppen struktur. Tillsatser av linolja anses förbättra färgens förmåga att fästa vid underlaget och gör att färgen inte smiter, vilket betyder att färgen färgar av sig vid beröring och släpper ifrån sig lösa partiklar vid åldring. Linoljan bidrar även till en mörkare kulör.
Tack vare slamfärgers öppna struktur ger de gott träskydd och underlaget fuktas snabbt vid regn men torkar å andra sidan också snabbt. Detta gör att färgen visat mycket goda resultat vid mätningar av fuktighet, och stora fuktvariationer kan leda till sprickbildning i träet vilket gör att slamfärg är utmärkt att använda på grövre stockar och en kraftigare träpanel.