Börjar väggarna där hemma att bli slitna? Då kan det vara en god idé att måla om dem, vilket är något som de flesta klarar av att göra på egen hand. Bara med hjälp av lite ny färg kan du ge hemmets olika rum ett rejält lyft. Förarbetet är A och O och om du sköter det ordentligt är målningen ingenting att oroa sig för. Det finns en del att göra innan du börjar, så som att välja vilken typ av färg du vill använda dig av, vilken kulör den ska ha samt att skydda golv och möbler från stänk.

Förarbete

Med ett bra förarbete är halva arbetet gjort så se till att vara noggrann i detta moment. Använd maskeringstejp på lister, eluttag och annat som du inte vill få färg på. Skydda också golvet med papp, plast eller något annat som du inte är rädd om och täck över möblerna för att hålla dem rena ifrån färgstänk. Om det finns fläckar på väggarna är det en fördel om du tvättar av dem innan du målar. Är väggen tapetserad sedan tidigare är det bäst att dra ned tapeten. Därefter spacklar du igen hål och skarvar som du sedan slipar ned innan du påbörjar målningen.

Val av färg och själva målningen

Det är du som avgör vilken typ av färg du vill ha i ditt hem, om den till exempel ska vara blank eller matt. Ta gärna med några färgtester hem för att se hur färgen ser ut i ett visst ljus. Se även till att du har alla tillbehör som behövs för att måla, så som rollers och penslar. Att måla väggar med en roller är att föredra, men penslar behövs för hörn och lister som är svåra att komma åt. Om du måste nå högt upp behöver du antingen en trappstege eller ett skaft till din roller. Måla helst med grundfärg innan du använder ditt huvudsakliga färgval.